Muscat
De Muscat is waarschijnlijk een van de oudste wijndruiven die er bestaan. Het zijn de Romeinen die dit weinig ziekteresistente ras naar Duitsland hebben gebracht. De muscat behoort daarmee tot de oudste warmteminnende druivenrassen in Europa. Muscat wordt soms de bijendruif genoemd, omdat bijen er verzot op zijn. De druif levert ook tafelwijnen en rozijnen. Er bestaan een groot aantal mutanten die aparte namen hebben gekregen. De belangrijkste zijn muscat à petit grain, muscat d'alexandrie en muscat ottonel.
Muscat is een druif die zeer lage opbrengsten geeft. Bij producties van 40-50 hectoliter per hectare is het suikergehalte al te laag en is de kwaliteit van de wijnen duidelijk minder. Het meest opvallende van muscat is dat het zeer aromatische wijnen voorbrengt met een muskaataroma. Men treft muscat in Duitsland aan en overal langs de Middellandse Zee.
Trollinger
Zuid-Tirol en het naburige Trentino is de bakermat van deze druif, die daar Vernatsch heet. De Romeinen brachten de druif de Alpen over, om te beginnen naar de Pfalz. In het midden van de 17de eeuw kwam hij ook terecht in Württemberg, waar de Duitse benaming Blauer Trollinger een begrip werd. In Württemberg is de Trollinger de meest geteelde druif. Buiten Württemberg zijn Trollinger Wijnen vrijwel nergens anders te vinden (met uitzondering van een enkele producent in de Pfalz of in Baden). Slechts 35 hectare ligt buiten Württemberg. De concentratie in een van Duitslands zuidelijkste gebieden heeft een klimatologische reden, omdat de druif een lange vegetatieperiode nodig heeft om te rijpen.